GEBOUW B - RECONSTRUCTIE

INLEIDING

Gebouw B werd in 1886 bijgebouwd aan de noordoostelijke oever van de fortgracht. Het is juist voor het begin de 2e Wereld Oorlog in 1940 gesloopt bij het aanpassen van de NHW met loopgraven en groepschuilplaatsen. Van Gebouw B zijn geen foto's of andere historische afbeeldingen bewaard gebleven dan enkele technische tekeningen en een constructie beschrijving. Met behulp van deze gegevens is van het gebouw een virtuele reconstructie gemaakt. Hieronder volgt een presentatie van het gebouw zoals het er volgens de beschrijvingen uitgezien kan hebben.
Gebouw B was bomvrij gebouwd volgens een standaard uitvoering met tot drie meter dikke buitenmuren en dakgewelf. Het dak was gedekt met een drie meter dik zandpakket. Gebouw B werd primair gebruikt als remise voor een aantal kanonnen en diende daarnaast ook als extra schuilplaats. Van linksom aanlopend, vanaf de routepunt FM 04, zag men eerst een bijna 9,5 m hoge aarden bult. Hierin lag Gebouw B verscholen. De stenen gevel van dat gebouw was 22 m lang. De gevel was voorzien van een tweetal schuifdeuren, beiden voorzien van een klein glazen venster. De schuifdeuren liepen over een rails aan de bovenzijde. Zij gaven toegang tot een remise. Qua vorm zag de remise er bijna net zo uit als de remises XIII en XIX op de eerste etage van Gebouw A. Op elk van de lange zijden in de remise bevonden zich een tweetal nissen voor munitie, afgeloten door eveneens houten schuifdeuren. Deze nissen waren ongeveer 1,35 m hoog in de nok van een koepel gewelf. Centraal in de remise was een ook hijskaak aanwezig. Ook in de gevel boven de schuifdeuren was een hijshaak aangebracht.
Aan de buitenzijde was in de gevel van de noordelijke vleugelmuur een nis uitgespaard, welke dienst deed als schildershoek. Aan de rechterzijde in de zuidelijke vleugelmuur was een latrine beschikbaar met een ton als verzamelbak voor de ontlasting.

Terug naar excursie punt 5.

kamer lengte breedte hoogte opmerking
I 6,00 m 4,60 m 2,45 m (nok) geslooptĀ 

BIJZONDERE DETAILS

1/7 - Vogelperspectief Gebouw B.
2/7 - Gebouw B gezien vanaf de buitenwal.
3/7 - Interieur van de remise.
4/7 - Schildersnis.
5/7 - Gevelsteen met bouwjaar, hijshaak en gebouw aanduiding boven de schuifdeuren.
6/7 - Latrine.
7/7 - Hijshaak in plafond van remise.

RONDVLUCHT (DRONE ANIMATIE)


Rondvlucht (drone animatie) rondom en door het Gebouw B.

PANORAMA

Laden...

Deze inhoud gebruikt HTML5 met CSS3 3D Transforms of WebGL.

Door de muis of met de vinger op het beeld naar boven of beneden te bewegen kunt u ook naar boven en beneden kijken. Dubbelklikken of tikken geeft schermvullend beeld.