GEBOUW B (FM 05)

INLEIDING

Gebouw B werd in 1886 bijgebouwd aan de noordoostelijke oever van de fortgracht. Het is in voor het begin de 2e Wereld Oorlog in 1940 gesloopt bij het aanpassen van de NHW met loopgraven en groepschuilplaatsen. Van het bouwwerk zijn alleen bouwtekeningen en constructie beschrijving bewaard gebleven.

Het eveneens bomvrije gebouw werd primair gebruikt als remise voor een tweetal kanonnen en diende ook als extra schuilplaats. Van linksom aanlopend, vanaf de routepunt FM 04, zag men eerst een bijna 9,5 m hoge aarden bult. Hierin lag Gebouw B verscholen. De stenen gevel van dat gebouw was 22,0 m lang. De gevel was voorzien van een tweetal schuifdeuren, beiden voorzien van een klein glazen venster. De schuifdeuren liepen over een rails aan de bovenzijde. Zij gaven toegang tot een remise. Qua vorm zag de remise er bijna net zo uit als de remises XIII en XIX op de eerste etage van Gebouw A. Op elk van de lange zijden in de remise bevonden zich een tweetal nissen voor munitie, afgeloten door eveneens houten schuideuren. Deze nissen waren ongeveer 1,35 m hoog in de nok van een koepel gewelf. Centraal in de remise was een ook hijskaak aanwezig. Ook in de gevel boven de schuifdeuren was een hijshaak aangebracht.
Aan de buitenzijde was in het voorfront van de noordelijke vleugelmuur een nis uitgespaard, welke dienst deed als schildershoek. Aan de rechterzijde in de zuidelijke vleugelmuur was een toilet beschikbaar met een ton als verzamelbak voor ontlasting.

Op dit routepunt staat tegenwoordig een oude schaftkeet welke als klein podium voor kleine openlucht voorstellingen dienst doet. Op die locatie stond een kannon met een bereik tot Fort de Gagel.

kamer lengte breedte hoogte opmerking
I 6,00 m 4,60 m 2,45 m (nok) gesloopt 

BIJZONDERE DETAILS

1/2 - Font gebouw B
2/2 - Doorsnede van gebouw B

PANORAMA

Laden...

Deze inhoud gebruikt HTML5 met CSS3 3D Transforms of WebGL.