GS 01
SCHERFVRIJE SCHUILPLAATS 1916/I

INLEIDING

Met enige regelmaat werd geprobeerd om de NHW te verbeteren naar de nieuwe eisen van de tijd. Zo werd er tijdens de Eerste Wereldoorlog een uitgebreid netswerk met loopgraven aangelegd met op verschillende plaatsen schuilmogelijkheden voor manschappen ten velde. Hier tegenover het fort ligt een restant van zo'n scherfvrije schuilplaats. De scherfvrije schuilplaats welke wat hier aan de Veenkade ligt is van het type van het type 1916/I. Zij zijn gemaakt van een enkele laag gewapend beton met een achtkantige buitenzijde. Die achtkantige vorm moest het afketsen van granaatscherven bevorderen. Deze scherfvrije schuilplaatsen konden geen voltreffers absoberen van brisantgranaten, maar boden uitsluitend bescherming tegen rondvliegende scherven.
Deze schuilplaatsen werden gebruikt in loopgraven en kwamen slechts enkele decimeters boven het maaiveld uit. De schuilplaatsen waren uitsluitend toegankelijk via een opening aan een lange zijde, welke afgesloten kon worden met een metalen luik. In type 1916/I was ruimte voor 4 soldaten van de infanterie of artillerie. Er bestond ook nog een type 1916/II welke geschikt was voor 8 man.
Verspreid in langs de NHW liggen nog een paar van dergelijke complete schuilplaatsen, zoals nabij Fort Vechten in Bunnik. Helaas is de scherfvrije schuilplaats aan de Veenkade niet meer compleet en bovendien doorgezaagd. Het middenstuk met de orginele opening is verdwenen. Op deze wijze doet deze schuilplaats nu dienst als schuilmogelijkheid voor dieren en is het nog slechts een bewijs dat hier in de buurt loopgraven aanwezig waren.

Deze lokatie is een toekomstig routepunt in een fietsroute.

kamer lengte breedte hoogte opmerking
Scherfvrije schuilplaats 3,50m 1,50 m 1,50 m  

BIJZONDERE DETAILS

1/2 - Voorbeeld van complete scherfvrije schuilplaats te Bunnik met ingang links.
2/2 - Doorgezaagde scherfvrije schuilplaats aan de Veenkade.